Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Varnish verwijderen: What you see is what you get!
#1

[Afbeelding: media_291_94801_media_291_94801_w160_crop_compose.jpg]

Door Corne Balvert

Varnish-vorming is een veel voorkomend probleem bij smeer- en regelolie die wordt toegepast in hoogtoerige rotating equipment, zoals turbines en compressoren.

Plakkerige bruine laklaag
U herkent varnish-vorming aan de plakkerige bruine laklaag op componenten in het smeer- en regeloliesysteem (servoventielen, filterhuizen, oliekoelers etc.). Meestal wordt varnish opgemerkt n.a.v. olieanalyses die een combinatie van verhoogde aanwezigheid van sludge (Milliporefiltratie-analyse of Membrane Patch Weight test) en een sterk verkleurd analysemembraan laten zien of een MPC-test (Membranen Patch Colorimetric).

Ernstige gevolgen
Een verhoogd varnish-gehalte in smeer- en regeloliesystemen kan tot ernstige gevolgen leiden zoals:
- vernauwde doorgangen die smeringsregimes beïnvloeden
- verhoogde wrijving in componenten (haperen of zelfs blijven plakken van regelventielen)
- verhoogde slijtage
- hogere bedrijfstemperaturen
- beperking of impedantie van oliestroom
- versnelde veroudering van oliebadge

Varnish aanpakken
Gangbare manieren om varnish aan te pakken, zijn het inzetten van elektrostatische filters of het toepassen van dieptefiltratie. Deze methoden beperken enigszins de aanwezige slugdevorming of “vrije varnish” in de olie, maar veranderen niets aan de plakkerige neergeslagen varnishlaag of aan de in de olie opgeloste varnish.

Olieconditioneringsapparatuur
Er zijn overigens wel systemen waarmee u effectief sludgevorming (vrije varnish), opgeloste varnish én de plaklaag uit het systeem kunt verwijderen. Binnen onze servicevloot met olieconditioneringsapparatuur beschikken wij over deze systemen van fabrikant Hy-Pro. We kunnen met deze varnish-filtratiesystemen op locatie testen uitvoeren en zo de effectiviteit aan u laten zien.

Continuïteit waarborgen
Aan de hand van uitgebreide olieanalyse in ons laboratorium, zoals een SO4406:1999 oliereinheidsklassebepaling, een MPW-test (Membrane Patch Weight) en een MPC-test (Membrane Patch Colorimetric) bepalen we nauwkeurig de mate van aanwezigheid van varnish. We bespreken met u het gewenste einddoel en stellen daarvoor parameters vast. Niet eerder dan dat deze parameters zijn behaald, laten wij u weten welk filtratiesysteem voor uw toepassing geschikt is om de olie volledig vrij te houden van varnish. U weet dan zeker dat u de continuïteit van uw apparatuur waarborgt.

Aantoonbare resultaten
Het blijft dus niet alleen bij woorden. We tonen ook daadwerkelijk de resultaten op uw installaties in de praktijk aan! Kortom: met de Varnish filtratie-oplossingen van Hy-Pro is het zeker “What you see is what you get!”


Bijlagen
.pdf Hy-Pro SVR Soluble Varnish Removal_hitma new small2.pdf Grootte: 3.92 MB  Aantal keer gedownload: 848
.pdf FSTO Turbine Lube Oil Varnish Removal.pdf Grootte: 445.21 KB  Aantal keer gedownload: 579


Ga naar locatie:


Gebruikers die deze discussie lezen: 1 gast(en)